SHANGHAI - De Chinese media besteden vrijdag geen aandacht aan de ceremonie van de Nobelprijs voor de Vrede, die dit jaar is toegekend aan dissident Liu Xiaobo. Ook op internet is geen nieuws over de uitreiking te vinden.

Webpagina's die de Chinese naam van Liu bevatten, worden geblokkeerd door China's geavanceerde censuur. De websites van CNN en BBC News verdwenen al enkele dagen geleden achter de zogeheten Great Firewall.

Door het ontbreken van informatie zijn de meeste Chinezen niet of nauwelijks op de hoogte van het feit dat een landgenoot de prestigieuze vredesprijs heeft gewonnen. Liu krijgt de prijs omdat hij al jaren strijdt voor meer democratie en betere bescherming van de mensenrechten in China. Peking ziet dat echter als "staatsondermijnende acitviteiten". Liu zit een celstraf van elf jaar uit.

Samenzweren

Alleen de Engelstalige media, die zich richten op de groeiende populatie buitenlanders in China, besteden aandacht aan de prijsuitreiking. Ze halen snoeihard uit naar het Nobelprijscomité en westerse politici.

"Het Westen toont een enorme creativiteit in het samenzweren tegen China", schrijft de Global Times in een commentaar.

"Met zijn dominante ideologie blijven westerse landen China onophoudelijk frustreren met allerlei trucs zoals de Nobelprijs voor de Vrede." Ook zou volgens de krant "een meerderheid van landen en mensen op de wereld" tegen de beslissing van het Noorse comité zijn om de prijs aan Liu toe te kennen.

Anti-China farce

De berichtgeving volgt de officiële opvattingen van de communistische regering onder leiding van president Hu Jintao en premier Wen Jiabao. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de prijsuitreiking in Oslo deze week een "anti-China farce": "We zullen ons beleid niet veranderen vanwege inmenging door een stelletje clowns."

Staatspersbureau Xinhua omschrijft LiuXiaobo in haar Engelstalige nieuwsberichten consequent als "een veroordeelde crimineel". Alleen de media in het vrijere Hongkong kunnen zich aan de officiële partijlijn ontworstelen.

De South China Morning Post bericht dat het huis van de vrouw van Liu Xiaobo in Peking vrijdagochtend is omsingeld door een cordon van politieagenten. Volgens Amnesty International zijn al meer dan tweehonderd mensen verhinderd naar het buitenland te gaan in verband met de ceremonie in Oslo.