WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama kampt met groeiend verzet van partijgenoten tegen zijn belastingcompromis.

Een deel van de Democraten in de Senaat vindt het maar niets dat Obama de belastingkortingen voor de topinkomens wil verlengen.

Deze maatregel is onderdeel van een compromis tussen Obama en de Republikeinen, die vanaf 1 januari de meerderheid hebben in de Senaat.

"Dit is geen acceptabel pakket", foeterde senator Peter DeFazio uit Oregon donderdagavond lokale tijd. "Een veel te duur voordeel voor een paar enkelingen."

800 miljard

Het belastingcompromis kost de Amerikaanse schatkist 880 miljard dollar (circa 600 miljard euro) in de komende tien jaar. En dat in een periode waarin het begrotingstekort al zeer hoog is.

De Democraten proberen op de valreep nog wat belastingkortingen te verlengen voor fabrikanten van zonnepanelen en windmolens. Dat moet tienduizenden banen opleveren. Ook willen ze een streep zetten door lagere successierechten op zeer grote erfenissen.

"Die lagere successierechten is een brug te ver voor onze leden", zei de Democratische voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden.

Vol vertrouwen

De Senaat stemt maandagavond over het compromis. Obama zei vol vertrouwen te zijn dat het pakket wordt aangenomen. Anders zouden de belastingkortingen voor praktisch alle Amerikanen vervallen. Een gemiddeld Amerikaans gezin is dan 3000 dollar (circa 2000 euro) duurder uit komend jaar.

Obama: "Ik ben er zeker van dat niemand, Democraat of Republikein, wil zien dat de loonstroken van de Amerikanen lager uitvallen op 1 januari omdat het parlement niets doet."