WASHINGTON - De explosievenopruimingsdienst heeft bij de Amerikaanse stad San Diego (Californië) een woning vol explosieven onschadelijk gemaakt.

De autoriteiten repten van de grootste opslag van dergelijke zelfgemaakte bommen ooit gevonden op één locatie in de VS, berichtten Amerikaanse media vrijdag.

Vlammen en rook stegen op uit het huis, nadat explosievenexperts de woning van afstand in brand hadden gestoken. Een paar uur later was er alleen nog puin en as over.

Volgens politie en brandweer raakte er niemand gewond en hadden nabijgelegen woningen geen zichtbare schade opgelopen. Zeker zestig omliggende huizen waren uit veiligheidsoverwegingen geëvacueerd.

Zwaargewond

Het huis ten noorden van San Diego werd gehuurd door George Jakubec, een 54-jarige werkloze computerprogrammeur. De politie arresteerde hem vorige maand toen ze erachter kwam dat zijn woning vol zat met bommaterialen, granaten en munitie. Een tuinier was zwaargewond geraakt toen hij op een explosief stapte op Jakubecs terrein.

De autoriteiten vonden het te gevaarlijk om de woning te ontruimen, waardoor er geen andere mogelijkheid overbleef dan het pand plat te branden. Waarom Jakubec zoveel explosieven had verzameld, was niet bekend. Uit juridische documenten blijkt dat de Serviër die al 20 jaar in de VS woont, zeker drie bankovervallen heeft gepleegd.