WASHINGTON - De kans dat homoseksuelen en lesbiennes in het Amerikaanse leger voor hun geaardheid uit mogen komen, wordt kleiner en kleiner.

Tijdens een stemming in de Senaat bleek donderdag dat er te weinig steun bestaat voor een voorstel van de Amerikaanse regering om het omstreden 'don't ask, don't tell'-beleid af te schaffen.

Op grond van de in 1993 ingevoerde regel kunnen homo's en lesbiennes alleen dienen in het leger van de Verenigde Staten als ze zwijgen over hun geaardheid.

Het Huis van Afgevaardigden heeft de afschaffing van dit homobeleid al goedgekeurd, maar het voorstel stuit op verzet in de Senaat.

President Barack Obama, die liet in een reactie weten dat hij ''extreem teleurgesteld'' was over de stemming van donderdag. Het voorstel kreeg steun van 57 van de honderd senatoren, terwijl zestig ja-stemmen noodzakelijk waren.

Verklaring

''Als opperbevelhebber heb ik beloofd een einde te maken aan deze discriminerende wet, en ik heb daarbij steun gekregen van de minister van Defensie en van de voorzitter van de Chefs van Staven'', aldus Obama in zijn verklaring. ''Een grote meerderheid van het Amerikaanse volk is het met me eens.''

De Democraten hebben haast met de plannen vanwege de uitslag van de Congresverkiezingen in november. Die werden gewonnen door de Republikeinen, die voor een verbod op openlijke homoseksualiteit in het leger zijn. De nieuwe senatoren worden in januari beëdigd.

Actiegroepen voor mensenrechten in de VS noemen 'don't ask, don't tell' gewetenloos en schandelijk. Zij kregen eerder dit jaar steun van een rechter in Californië. Die stelde vast dat het beleid strijdig is met de grondwet.