CANCUN - Onderhandelaars op de klimaattop kunnen hun voordeel ermee doen: landbouw kan nadrukkelijk een bijdrage leveren aan het verminderen van de uitstoot van het broeikasgas CO2. Die boodschap gaf Hans Hoogeveen donderdag af in Cancun,

Bij afwezigheid van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) presenteerde Hoogeveen, directeur-generaal op het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) in Mexico de resultaten van de internationale Landbouwconferentie die onlangs in Den Haag plaatsvond.

Meer dan tachtig deelnemende landen bedachten daar concrete opties om te zorgen dat landbouw voldoende voedsel levert, maar wel zo dat het minder belastend is voor het milieu. Bijvoorbeeld door het watergebruik te verminderen en geen tropisch woud meer te kappen voor nieuwe akkers.

Met onder anderen Robert Zoellick, president van de Wereldbank, de Ethiopische president Meles Zenawi en de Noorse minister voor milieu Erik Solheim deed Hoogeveen zijn zegje over de Landbouwtop begin november. Uitkomst daarvan was dat landbouw een belangrijk onderdeel kan zijn van de oplossing van het klimaatprobleem.

Betrokkenheid

Hoogeveen: ''We kunnen natuurlijk niet zeggen wat er in een land moet gebeuren, maar door de sterke betrokkenheid die er nu is op politiek niveau wordt het wel makkelijker. En het helpt dat ook steeds meer bedrijven en foundations hierin meegaan.''

Volgens hem is het ''besef er nadrukkelijk'' dat de beschikbare landbouwgronden beter kunnen worden gebruikte en dat voor nieuwe akkers zeker geen regenwoud meer hoeft te wijken. Hij sprak van een positieve bijeenkomst. ''Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar de boodschap is toch dat we wat kunnen doen aan het klimaatprobleem. We hebben de mogelijkheden eigenlijk in onze hand.''

Prominentere rol

Ook Zoellick vindt het van belang dat landbouw en het gebruik van land een veel prominentere rol krijgt in de klimaatdiscussie. Om het klimaatprobleem aan te pakken en toch de wereldbevolking te kunnen blijven voeden, moet de ontwikkeling van de landbouw worden ondersteund door de klimaatfinanciering, aldus de president van de Wereldbank.

Meles benadrukte de rol van Afrika, en ziet dat juist daar dat landbouw kansen biedt voor duurzame ontwikkeling en aanpak van de klimaatverandering.