TEHERAN/BERLIJN - Sakineh Mohammadi Ashtiani, de Iraanse vrouw die ter dood werd veroordeeld wegens overspel, is vrijgelaten.

Dat heeft woordvoerster Mina Ahadi van het in Duitsland gevestigde Anti-Stenigings Comité donderdag gezegd. Ashtiani's advocaat en haar zoon, die eveneens gevangenzaten, zijn volgens Ahadi ook vrijgelaten.

De autoriteiten in Iran hebben nog niet gereageerd op de melding van Ahadi. De regeringen van Duitsland en Italië kwamen wel met reacties.

Franco Frattini, de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, sprak van ''een prachtige dag voor de mensenrechten''. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Duitsland zei desgevraagd dat hij het nieuws niet kon bevestigen.

Duitsland

Duitsland volgt de zaak Ashtiani op de voet omdat twee landgenoten worden vastgehouden in Iran in verband met de zaak-Ashtiani.

Het gaat om verslaggevers van de krant Bild am Sonntag die met een toeristenvisum naar Iran waren gereisd om daar de zoon van Ashtiani te interviewen. De journalisten zijn gearresteerd op verdenking van spionage.

Doodstraf

Ashtiani zat of zit in de gevangenis in Tabriz in de noordwestelijke Iraanse provincie Oost-Azerbeidzjan. Twee verschillende rechtbanken veroordeelden haar in 2006 allebei tot de doodstraf.

Een zaak had betrekking op overspel door Ashtiani met meerdere mannen. Deze 'misdrijven' moesten volgens de rechter worden bestraft met executie door middel van steniging. In de andere zaak werd ze ter dood veroordeeld wegens medeplichtigheid aan moord op haar echtgenoot.

Een hogere rechtbank heeft in 2007 de doodstraf wegens Ashtiani's rol bij de moord op haar man omgezet in tien jaar cel. De doodstraf door steniging in de overspelzaak werd door een hogere rechtbank bekrachtigd.

Herzien

In september werd de executie van Ashtiani op het laatste moment afgeblazen, vermoedelijk als gevolg van zware internationale druk op het regime in Iran. Een Iraanse regeringsfunctionaris zei destijds dat de zaak werd herzien.