MOSKOU - De Russische premier Vladimir Poetin heeft donderdag gezegd dat de arrestatie van WikiLeaks-voorman Julian Assange niet democratisch is.

''Als het Westen democratisch is, waarom is meneer Assange dan verborgen in een cel? Is dat democratie?"

"Zoals wij in het dorp zeggen: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet'', antwoordde Poetin op een vraag over een Amerikaans document dat hem betitelde als leider van een corrupt en ondemocratisch land. Poetin sprak op een persbriefing met zijn Franse collega, François Fillon.

De behandeling van WikiLeaks krijgt ook kritiek van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay.

Zij toonde zich donderdag bezorgd over de druk op bedrijven die zakendoen met WikiLeaks. Alles bij elkaar, kunnen de maatregelen uitgelegd worden als een poging om WikiLeaks te censureren. Dat kan een schending zijn van de vrijheid van meningsuiting, meent Pillay.

Stopgezet

De laatste dagen hebben bedrijven als MasterCard, Visa en Amazon de dienstverlening aan WikiLeaks stopgezet. De bedrijven zelf ontkennen dat ze hebben gehandeld onder druk van de Amerikaanse overheid.

Volg de twitterberichten over Wikileaks via NUlive.