AMSTERDAM - Het Europees Agentschap voor de Grondrechten (FRA) heeft felle kritiek op Tsjechië, dat asielzoekers heeft onderworpen aan een omstreden 'homotest'.

Vluchtelingen die in hun asielaanvraag zeggen in hun land van herkomst te vrezen voor vervolging wegens hun homoseksualiteit, zouden worden aangesloten op een apparaat dat de bloedtoevoer naar de penis meet. Vervolgens krijgen de asielzoekers heteroporno te zien. Indien ze daardoor opgewonden raken, zou hun aanvraag worden afgewezen, aldus de BBC.

Volgens het FRA handelt Tsjechië daarmee mogelijk in strijd met de Europese mensenrechtenverdragen: de test betekent een inbreuk op de meest intieme privacy van mensen. Ook zet het agentschap vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de methode.

Overdreven

De zaak kwam volgens de BBC aan het licht nadat een Duitse rechter weigerde een Iraanse asielzoeker uit te zetten naar Tsjechië, omdat die daar aan de omstreden test vreesde te worden onderworpen.

De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Radek John vindt de ophef overdreven. Volgens hem is de test minder dan tien keer gebruikt, en uitsluitend met toestemming van de asielzoekers. Toepassing van de test zou begin dit jaar zijn gestaakt.