MOSKOU - Moskou wil uitleg van de NAVO over uitgelekte plannen van het bondgenootschap om de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen te beschermen tegen een Russische aanval.

Dat meldde het Russische persbureau Itar-Tass donderdag. De plannen werden naar buiten gebracht door WikiLeaks.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei: ''Natuurlijk hebben we vragen over de documenten die door WikiLeaks zijn gelekt. We hebben deze vragen aan de NAVO gesteld en we verwachten dat die worden beantwoord''.

Oprechtheid

Lavrov zei de oprechtheid van de NAVO te betwijfelen. ''Het kan niet dat de NAVO ons de hand schudt, terwijl het met de andere hand achter onze rug om plannen smeedt.''

De onthullingssite WikiLeaks lekte dinsdag Amerikaanse diplomatieke berichten waaruit bleek dat de NAVO vorig jaar stilletjes plannen maakte om de Baltische staten extra te beschermen. De plannen mochten niet bekend worden, om Rusland niet voor het hoofd te stoten. De plannen zijn opmerkelijk, omdat de NAVO Rusland officieel niet meer beschouwt als een bedreiging.

Georgië

Rusland en de NAVO werken zelfs regelmatig samen. Maar door de Russische gevechten in Georgië in 2008 sloeg de schrik om het hart bij veel leiders in de Baltische staten. Hun vrees werd versterkt door Russische legeroefeningen in het naburige Wit-Rusland.

De NAVO zei dinsdag in een reactie dat de organisatie en Rusland geen bedreiging zijn voor elkaar. Het bondgenootschap zei nooit te reageren op defensieplannen. ''Maar de NAVO heeft en zal altijd gepaste plannen hebben om alle bondgenoten te beschermen. Dat is onze kerntaak.''

Donderdag zei de organisatie dat de ''hernieuwde banden met Rusland vooruitgaan, ondanks de gelekte diplomatieke berichten".

Lees de twitterberichten over Wikileaks via NUlive