DEN HAAG - Oliemaatschappij Shell ontkent dat ze in Nigeria ministeries heeft geïnfiltreerd. Dat zei een woordvoerder van Shell donderdag in reactie op mediaberichten die gebaseerd zijn op gelekte documenten op WikiLeaks.

De Britse krant The Guardian berichtte donderdagochtend op basis van WikiLeaks dat Shell op elk relevant ministerie in Nigeria eigen mensen heeft zitten.

Het voormalige hoofd van Shell in Nigeria, Ann Pickard, zou hebben gezegd dat Shell daarmee toegang heeft tot alles wat er op die ministeries wordt gedaan.

Onjuist en misleidend

"De berichten over infiltratie zijn volkomen onjuist en misleidend", aldus de zegsman. Shell gaat kijken naar wat er verder over het concern naar buiten komt via de klokkenluiderssite.

Milieudefensie, die een paar Nigeriaanse boeren steunt in een rechtszaak tegen Shell, concludeert dat "dit het zoveelste bewijs is dat Shell in Nigeria vuil spel speelt".

Geen greep

De onthullingen via WikiLeaks "staan haaks op de vaak door Shell geuite bewering dat het geen greep heeft op de Nigeriaanse regering en dat het daarom weinig kan doen aan de grootschalige olielekkages en het nodeloos affakkelen van gas", aldus Milieudefensie.

Op 26 januari houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over Shell in Nigeria. Daar zal het concern aan de tand gevoeld worden over zaken als corruptie en vervuiling in het land.