OSLO - Het hoofd van het Noorse comité voor de Nobelprijs voor de Vrede zegt dat de Nobelprijs voor de Vrede niet gericht is tegen China. De prijs is ook niet bedoeld om westerse waarden te introduceren in China, maar om op te komen voor wereldwijde rechten van de mens.

Voorzitter Thorbjoern Jagland van het comitè zei dat donderdag, vooruitlopend op de ceremonie vrijdag in Oslo. De prijs is toegekend aan de Chinese dissident Liu Xiaobo (54), die een celstraf uitzit.

De Chinese regering is woedend over de toekenning. China laat Liu en zijn familieden niet naar Oslo reizen.

Het is voor het eerst in de 109-jarige historie van de Nobelprijs dat de prijs niet wordt overhandigd aan de winnaar of zijn familieleden. Bij de ceremonie staat daarom een lege stoel. De Chinese regering heeft achttien landen ervan overtuigd de ceremonie te boycotten: hun ambassadeurs zijn afwezig.

'Geen protest'

Voorzitter Jagland probeerde China tot bedaren te brengen in zijn gebruikelijke persconferentie voorafgaand aan de ceremonie.

''De prijs is geen protest. het is een signaal aan China dat het belangrijk is voor China's toekomst om economische ontwikkeling te combineren met politieke hervormingen en om personen te steunen die in China vechten voor basale mensenrechten'', zei Jagland. ''De prijs gaat ervan uit dat het wereldwijde rechten zijn, het zijn geen westerse waarden.''

Overige Nobelprijzen

Vrijdag is tevens de uitreiking van de andere Nobelprijzen. In de Zweedse hoofdstad Stockholm gaat het onder meer om de Nobelprijs voor Geneeskunde. De winnaar daarvan is eveneens afwezig. De winnende Brit Robert Edwards (85), die de ivf-behandeling heeft uitgevonden, is te ziek.

Wel komt de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa (74) in Stockholm zijn Nobelprijs voor de Literatuur ophalen. Hij heeft kort ervoor nog opgeroepen tot meer solidariteit met Liu Xiaobo. Voor de Nobelprijs voor Natuurkunde gaat de in Rusland geboren Nederlander Andre Geim naar Stockholm. Hij deelt de prijs met zijn Brits-Russische collega Konstantin Novoselov.