AMSTERDAM - Tijdens een huiszoeking maandag in het ronduit smerige huis van een verwaarloosde bejaarde vrouw in de Amerikaanse staat South Carolina werd de politie op het verkeerde been gezet door spookachtige kreten om hulp, gevolgd door een krakerig lachen.

De 98-jarige Anne Copeland verkeerde in de laatste uren van haar leven -ze zou de volgende dag overlijden- maar haar doodskreten werden herhaald door haar papegaai.

Het huis stonk naar rottend vlees en uitwerpselen van dieren. Copeland lag met doorligplekken in haar bed in een dorp op tachtig kilometer afstand van de stad Charleston.

"De vrouw had al lange tijd geen medische hulp gehad", zei politieagent Eric Bonnette. Naast de papegaai liepen er in de woning nog zeven honden en diverse katten rond.

Lachen

Gedacht wordt dat het lachen van de vogel een imitatie was van de lach van de dochter van Copeland, Gloria Park Clark (62). Zij werd ingerekend en aangeklacht voor mishandeling en nalatigheid, met de dood van een kwetsbare volwassene tot gevolg.

Clark had een ambulance gebeld toen haar moeder moeite kreeg met ademen. Het ambulancepersoneel schakelde na het zien van de situatie in het huis de politie in.