BERLIJN - De wereld is de afgelopen drie jaar corrupter geworden. Dat stellen zes van de tien ondervraagden in een wereldwijd onderzoek van Transparancy International, dat donderdag naar buiten is gebracht.

Een op de vier ondervraagden gaf aan in het afgelopen jaar steekpenningen te hebben betaald.

Vooral in Europa (73 procent) en Noord-Amerika (67 procent) hebben mensen het gevoel dat corruptie de afgelopen jaren is toegenomen. In Nederland werden duizend mensen ondervraagd. Daarvan zei 51 procent te denken dat er sprake is van toename van corruptie.

Afrika

Mensen die in Afrika ten zuiden van de Sahara wonen, komen het meest met corruptie in aanraking. Daar betaalde afgelopen jaar meer dan de helft van de mensen een steekpenning. Ter vergelijking: in Europa ligt het percentage op 5, op de Balkan en Turkije op 19 en in Latijns-Amerika op 23.

Over het algemeen geldt dat de politie de meeste steekpenningen ontvangt. Van alle mensen die met de politie in aanraking kwamen, besloot 29 procent tot omkoping. Mensen gaan meestal over tot omkoping om problemen met de autoriteiten te voorkomen of om geen vertraging op te lopen.

China

Voor het onderzoek, gedaan in het kader van de internationale dag tegen corruptie, zijn tussen juli en oktober 91.000 mensen ondervraagd in 86 landen. Dit keer werden ook inwoners van China, Bangladesh en de Palestijnse gebieden ondervraagd.