SEOUL - China en Noord-Korea zijn na overleg donderdag nader tot elkaar gekomen. De spanning tussen de twee buurlanden was de laatste tijd fors gestegen door het conflict tussen Noord- en Zuid-Korea.

Een openhartig gesprek leidde tot consensus, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il sprak met de Chinese topfunctionaris Dai Bingguo. Volgens het Noord-Koreaanse persbureau KCNA ging het gesprek over ''het verbeteren van de vriendschappelijke banden en de samenwerking tussen de twee landen en een reeks zaken van wederzijds belang''.

De spanning tussen Noord- en Zuid-Korea is gestegen tot het hoogste niveau in decennia sinds de Noord-Koreaanse beschieting van het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong in de Gele Zee twee weken geleden. Daarbij vielen vier doden. De twee landen zijn sinds de jaren vijftig officieel in oorlog met elkaar.

Noord-Korea verdedigt

Noord-Korea heeft donderdag tevens een rapport gepubliceerd waarin het de artilleriebeschietingen op een Zuid-Koreaans eiland vorige maand verdedigt. Noord-Korea zegt te hebben gereageerd op marine-oefeningen van Zuid-Korea:

''Deze roekeloze daad was duidelijk een doelbewuste provocatie om Noord-Korea ertoe te bewegen met een militaire reactie te komen.''

Noord-Korea zei dat het artillerie had afgevuurd op Zuid-Korea, nadat Zuid-Korea ''duizenden artilleriegranaten'' in de wateren van Noord-Korea had geschoten. Volgens Zuid-Korea zelf voerde het op dat moment reguliere marine-oefeningen uit.

De aanval op Yeonpyeong was de eerste sinds het einde van de Koreaanse Oorlog (1950-1953) in door burgers bewoond gebied.

Afgevuurd

''Als er artilleriegranaten van dat eiland worden afgevuurd, moeten die wel binnen de territoriale wateren van Noord-Korea terechtkomen'', meent het noorden. Beide Korea's doen geregeld marine-oefeningen in het betwiste gebied.

Noord-Korea vindt verder dat het zuiden ''consequent de spot heeft gedreven met de oprechte inspanningen van Noord-Korea om de banden tussen beide Korea's te verbeteren''.

Noord-Korea wil het zeslandenoverleg hervatten over zijn omstreden kernprogramma. De VS en Zuid-Korea willen alleen aanschuiven aan de onderhandelingstafel als het noorden echt wil ontwapenen.

Samen

De Amerikaanse admiraal Mike Mullen, de voorzitter van de chefs van staven, zei donderdag tijdens een bezoek aan Japan dat de legers van de VS, Zuid-Korea en Japan samen moeten optrekken inzake Noord-Korea.

De structuur voor deze samenwerking moet volgens hem zo snel mogelijk worden opgezet.