AMSTERDAM - Egypte heeft een deel van de kuststrook voor de badplaats Sharm el-Sheikh gesloten voor zwemmers, nadat in een week tijd vijf mensen werden aangevallen door haaien.

Een Duitse vrouw werd zondag gedood door een haai en twee Russische vrouwen raakten vorige week verminkt.

Het stuk zee waar de haaien toesloegen is tot verboden gebied verklaard, de rest van de tachtig kilometer lange kuststrook is alleen nog toegankelijk voor ervaren duikers. Snorkelaars en zwemmers kunnen terecht in afgesloten baaien en mangrovegebieden.

Ongebruikelijk

Het is hoogst ongebruikelijk dat haaien zwemmers aanvallen bij Sharm el-Sheikh, een populaire vakantiebestemming voor duikers en snorkelaars uit Europa, en de Egyptische autoriteiten hebben vooralsnog geen verklaring voor de recente aanvallen.

Een week geleden vielen haaien vier toeristen aan, drie Russische en een Oekraïense. Een van hen raakte een hand kwijt en een ander een hand en een been. Het Duitse slachtoffer was een 70-jarige snorkelaarster.

Voedseltekort

Een team deskundigen uit de Verenigde Staten is inmiddels in Egypte aangekomen om te helpen bij het onderzoek naar de aanvallen. Milieuactivisten denken dat de haaien mogelijk naar de kust worden gedreven door voedseltekort als gevolg van overbevissing of andere oorzaken.

Ook wordt beweerd dat er vanaf toeristenboten illegaal vlees in zee wordt gegooid om haaien te lokken, zodat die gefotografeerd kunnen worden. Een derde theorie luidt dat een schip dat vee vervoerde onlangs dode dieren overboord heeft gegooid.

Sharm-el-Sheikh sluit kust