SANTIAGO - Bij een brand in een vleugel van een gevangenis in een zuidelijke wijk van de Chileense hoofdstad Santiago zijn woensdag meer dan tachtig doden gevallen.

Van de 21 gewonden zijn er veertien slecht aan toe. Vier bewakers zijn lichtgewond geraakt.

Naast bezorgde familieleden van gedetineerden gingen de ministers van Justitie en Volksgezondheid geschokt naar het cellencomplex. De minister van Volksgezondheid, Jaime Mañalich, sprak van ''een afgrijselijke tragedie''. Het officiële dodental staat op 83.

Ruzies

De brand ontstond volgens Chileense media vroeg in de ochtend als gevolg van onderlinge ruzies tussen gedetineerden. Het drama speelde zich af op de vierde verdieping van een vleugel waar bijna 150 gevangenen zaten.

De brandweer zou een uur hebben moeten wachten op een speciale eenheid van de politie, voordat de brandbestrijders naar binnen mochten.

Kritiek

Diverse Chileense tv-zenders toonden beelden van de brandende gevangenis, waar ongeveer tweeduizend mensen worden vastgehouden. President Sebastián Piñera onderbrak zijn programma.

Hij uitte felle kritiek op het gevangeniswezen. ''De toestand in de gevangenissen in dit land is onhoudbaar''. Piñera sprak van een mensonwaardige situatie. Hij wees erop dat de problemen onder vorige regeringen zijn ontstaan.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zei dat in de gevangenis geen Nederlanders vastzitten.

Gevangenisbrand Chili