BRUSSEL - In de kabinetsformatie in België zijn de verhoudingen opnieuw flink bekoeld doordat een mailtje van een van de onderhandelaars per ongeluk in de openbaarheid kwam.

Uit het bericht bleek dat deze partijgenoot van bemiddelaar Johan Vande Lanotte (lid van de SP.A, de Vlaamse socialisten) dagen eerder over een belangrijk voorstel beschikte dan de onderhandelaars van de andere partijen.

Het mailtje was afkomstig van SP.A-kopstuk Frank Vandenbroucke en bestemd voor een medewerker.

Door een verkeerd ingetikt adres belandde het in de publiciteit. Uit het bericht wordt duidelijk dat Vandenbroucke niet alleen een informatievoorsprong had, maar ook dat hij bezig was met politieke spelletjes.

Onderhandelaar

De Vlaams-nationalistische N-VA, de grootste partij in België, reageerde woedend. De partij vindt dat het vertrouwen geschonden is en voelt zich vernederd.

Vandenbroucke maakte woensdag bekend dat hij opstapt als onderhandelaar ''om de sfeer niet te vertroebelen''. Vervolgens sprak bemiddelaar Vande Lanotte met de N-VA-leider Bart De Wever en enkele andere onderhandelaars. Na afloop werd meegedeeld dat het gesprek vrijdag verdergaat. Er is dus vooralsnog geen sprake van een breuk.

Staatshervorming

Vande Lanotte werkt al weken aan voorstellen over een staatshervorming die Vlaanderen en Wallonië meer autonomie moet geven. De afgelopen dagen leek er schot te zitten in zijn missie. De onderhandelingen staan onder druk doordat de financiële markten hun vertrouwen in België lijken te verliezen nu het land zo'n 180 dagen na de verkiezingen nog steeds geen regering heeft.

Vandenbroucke zorgde overigens enkele weken terug ook al voor problemen in de formatie. Een telefoongesprek dat hij in de trein voerde met een journalist kon woord voor woord worden afgeluisterd door de woordvoerder van N-VA-leider Bart De Wever, die zich in dezelfde coupé bevond. Vandenbroucke ventileerde tegenover de journalist pittige kritiek op de N-VA.

Opmerkelijk

Dat juist Vandenbroucke zo vaak in de fout ging, is opmerkelijk, want hij is een zeer ervaren politicus, die al diverse malen minister was in zowel de federale als de Vlaamse regering. In de jaren '90 was hij ook een tijdje voorzitter van de SP.A, toen nog SP geheten.

In die functie was hij betrokken bij het Agusta-omkoopschandaal. Socialistische politici hadden steekpenningen aangenomen van een Italiaanse helikopterfabrikant, die op een lucratieve Belgische opdracht hoopte. Toen Vandenbroucke daar achter kwam, liet hij het geld verbranden.