WASHINGTON - De Amerikaanse regering probeert niet langer Israël over te halen een nieuwe bouwstop in joodse kolonies in bezet gebied af te kondigen.

Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag tijdens een persconferentie gezegd.

Het Witte Huis en het ministerie erkennen dat wekenlange inspanningen om een nieuwe bouwstop voor elkaar te krijgen en vastgelopen vredesgesprekken weer op gang te brengen, niets opleverden.

''Israël weigert vrede in het Midden-Oosten een kans te geven'', zei een Palestijnse functionaris in reactie op de uitlatingen. De Palestijnen stellen als voorwaarde voor voortzetting van vredesgesprekken dat er niet wordt gebouwd in bezette gebieden.

Onderhandelaars

De VS gaan wel door met hun pogingen het vredesproces in het Midden-Oosten weer op gang te krijgen. Komende week gaan Israëlische en Palestijnse onderhandelaars naar Washington.

De vorige bouwstop van tien maanden eindigde op 26 september, kort na een nieuwe ronde van vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen. Het waren de eerste directe onderhandelingen in bijna twee jaar tijd. De gesprekken werden gestaakt toen verlenging van de bouwstop uitbleef.

De bouwstop is zeer impopulair bij velen in het Israëlische parlement. ''Ik denk, net als vele anderen, dat er geen nieuwe bouwstop komt'', zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman vorige week. ''We moeten dit woord uit ons vocabulaire schrappen.''

Vorige week gaven de Israëlische autoriteiten toestemming voor de bouw van 625 woningen in bezet Oost-Jeruzalem. De Amerikaanse president Barack Obama zei eerder dat die projecten niet helpen bij de pogingen vrede tussen Israël en de Palestijnen te bereiken.