SEOUL - Noord-Korea heeft woensdag artilleriebeschietingen uitgevoerd in de wateren voor zijn westkust, waardoor de financiële markten van Zuid-Korea even van slag waren. Maar die herstelden snel toen bleek dat het slechts om oefeningen van het leger ging.

Volgens een Zuid-Koreaanse legerfunctionaris kwam in de ochtend een onbekend aantal artilleriegranaten ten noorden van de Noordelijke Limiet Lijn (NLL) terecht.

De NLL in de Gele Zee vormt sinds het einde van de Koreaanse Oorlog (1950-1953) de maritieme grens tussen beide Korea's. Maar Noord-Korea heeft deze door de Verenigde Naties getrokken grens nooit erkend.

De spanning tussen Noord- en Zuid-Korea is gestegen tot het hoogste niveau in decennia sinds de Noord-Koreaanse beschieting van het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong in de Gele Zee twee weken geleden. Daarbij vielen vier doden.

Mullen

De spanning woensdag rondom nieuwe granaatsalvo's vond plaats terwijl de Amerikaanse admiraal Mike Mullen, de voorzitter van de chefs van staven, een bezoek bracht aan Zuid-Korea. Mullen reisde naar Seoul om te laten zien dat de VS Zuid-Korea steunen.

Mullen besprak onder meer met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot, generaal Han Min-koo, manieren om eventuele toekomstige aanvallen van Noord-Korea af te wenden.