DADAAB - De internationale donorgemeenschap en Kenia moeten veel meer doen voor de honderdduizenden vluchtelingen uit Somalië. Dat stelt Amnesty International in een rapport, dat woensdag is gepubliceerd.

De rapportage beschrijft een lange reeks misstanden rond de behandeling van Somalische vluchtelingen in Kenia. Dat Oost-Afrikaanse land deelt een ruim 680 kilometer lange grens met Somalië.

In de afgelopen jaren verkasten honderdduizenden Somaliërs naar Kenia in verband met het aanhoudende geweld in eigen land.

In 2007 sloten de Keniaanse autoriteiten de grens met Somalië, nadat de strijd tussen het regeringsleger en radicaalislamitische milities in dat land weer was opgelaaid.

De maatregel werd genomen uit vrees voor de komst van extremisten naar Kenia en omdat de bestaande opvangkampen overbevolkt waren.

Geweld

Volgens Amnesty werd de vluchtelingenstroom slechts marginaal ingedamd. Daar stond tegenover dat de Somaliërs die Kenia wel wisten te bereiken, nog slechter werden behandeld dan in de voorgaande jaren.

Zo werden ze het slachtoffer van afpersing en geweld door de beruchte Keniaanse politie en werden grote aantallen vluchtelingen zonder fatsoenlijke procedure teruggestuurd naar eigen land.

Bedreiging

''De aanhoudende gevechten en afgrijselijke wantoestanden in Somalië vormen een zeer reële bedreiging voor de levens van tienduizenden kinderen, vrouwen en mannen'', stelt Michelle Kagari, een hoge medewerker van Amnesty International Afrika, in een toelichting op het rapport.

''Geen enkele Somaliër zou gedwongen moeten worden terug te keren naar Zuidelijk- en Centraal-Somalië.''

Opvangkampen

Kenia biedt plaats aan drie opvangkampen voor Somalische vluchtelingen bij de plaats Dadaab, circa tachtig kilometer van de grens met Somalië.

De oorspronkelijke maximale capaciteit van deze kampen was 90.000 personen, maar op dit moment bieden ze onderdak aan liefst 280.000 mensen. Die overleven slechts in uiterst moeilijke omstandigheden.

In theorie zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen, in de praktijk mogen ze alleen in uitzonderlijke gevallen naar andere plaatsen in Kenia.

Zware last

Amnesty erkent dat Kenia nu een te zware last moet dragen wat de Somalische vluchtelingencrisis betreft. Donorlanden zouden het land te weinig helpen. Tegelijkertijd zou Kenia veel meer moeten doen om de rechten van Somaliërs te garanderen.