HAIFA - De Israëlische politie heeft de 'hoofdverdachte' opgepakt in verband met de grote bosbrand die 42 levens eiste. De arrestant is een 14-jarige jongen die zegt dat de brand een ongeluk was, berichtten lokale media.

De tiener zei dat hij donderdag een waterpijp rookte en wat brandende kooltjes in een open gebied gooide in het Carmelbos in het noorden van het land, meldde een politiewoordvoerder.

Volgens de zegsman raakte de jongen in paniek toen er brand uitbrak, vluchtte hij het gebied uit en ging hij terug naar school zonder iemand te vertellen wat er was gebeurd. Ondertussen greep het vuur snel om zich heen.

Het hoofd van de politie in Haifa bezweek maandag aan ernstige brandwonden. Ze werd maandag begraven in aanwezigheid van honderden agenten.

Schade

De brand heeft naar schatting schade veroorzaakt voor circa 400 miljoen euro. De regering heeft 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor mensen die hun woning in de vlammen zijn verloren.

In totaal moesten meer dan 17.000 mensen vluchten voor het vuur, die was ontstaan in de droogste novembermaand in bijna vijftig jaar tijd.

Blusvliegtuigen

Na de brand heeft de regering besloten een paar blusvliegtuigen te kopen. Israël beschikt momenteel niet over eigen exemplaren, waardoor het bij grote branden altijd afhankelijk is van buitenlandse hulp.