LONDEN - De stichter van de omstreden website WikiLeaks, de Australiër Julian Assange, gaat samen met zijn advocaat Mark Stephens met de Britse politie praten.

Stephens zei maandag tegen de BBC dat hij een afspraak maakt om dan mogelijk vragen van de politie te beantwoorden. De advocaat beklemtoonde dat zijn cliënt nergens van is beschuldigd.

Assange houdt zich in het Verenigd Koninkrijk op. Hij wordt in Zweden gezocht om te worden ondervraagd over verdenkingen die te maken hebben met verkrachting, seksuele intimidatie en dreigende uitingen in augustus.

Zweden heeft vorige maand een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd, maar dat bevatte in Britse ogen onvoldoende informatie om in actie te komen.

Vrijdag kwam Stockholm met een nieuw bevel. Op grond daarvan zou Assange volgens waarnemers binnen enkele dagen kunnen worden gearresteerd.

Omstreden

Het nut en het beoogde doel van de meest recente publicaties van WikiLeaks, een grote hoeveelheid berichten van Amerikaanse diplomaten, zijn fel omstreden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, stelde in een maandag verspreide verklaring dat WikiLeaks het terroristische netwerk al-Qaeda van een lijst doelwitten voorziet.

''De publicatie lijkt op een lijst van doelwitten die groepen zoals al-Qaeda zullen interesseren''. Daarnaast ondermijnt volgens waarnemers de stroom publicaties het gezag van de Democratische regering van Barack Obama in de wereld.

Amazon

Afgelopen week stopten in de VS Amazon en everydns.net hun dienstverlening voor WikiLeaks dat naar Europa uitweek. Een Franse provider, OVH, kwam daarmee in de problemen.

De Franse minister van Industrie noemde het onmiddellijk ''onaanvaardbaar'' dat een webhost in Frankrijk websites faciliteert die ''de vertrouwelijkheid van diplomatieke relaties schendt en levens in gevaar brengt van mensen die door diplomatieke geheimhouding worden beschermd''.

OVH

OVH heeft maandag laten weten dat een Franse rechter heeft bepaald dat OVH de site WikiLeaks niet hoeft te sluiten. De onderneming had zelf om een rechterlijk oordeel gevraagd.

Sluiting kan alleen indien er een klacht is ingediend en er overduidelijk illegale praktijken worden bedreven. Alleen bij kinderporno en illegaal gokken kan er sneller tot sluiting worden overgegaan in Frankrijk.

Volg de twitterberichten over dit nieuws via NUlive