ATHENE - De Griekse politie en enkele honderden jongeren zijn maandag in het centrum van Athene in confrontatie met elkaar gekomen. Dat meldden getuigen. De jongeren gooien stenen en flessen naar agenten en slaan ruiten van bushokjes en winkels in.

Ook zijn molotovcocktails gegooid. Agenten hebben traangas ingezet om het geweld te beteugelen. De politie had uit voorzorg verschillende doorgaande wegen en pleinen afgesloten.

Ongeveer 2500 jongeren betoogden ter herdenking van het overlijden van een Griekse tiener, die op 6 december 2008 werd doodgeschoten door een agent, waarna ook destijds hevige rellen uitbraken in de Griekse hoofdstad.

Op de bewuste dag twee jaar geleden gooiden tientallen jongeren stenen en andere voorwerpen naar een politieauto in de wijk Exarcheia, die het Getto van Anarchisten wordt genoemd.

Levenslang

Een agent stapte uit, begon te schieten en raakte een 15-jarige jongen, die stierf aan zijn verwondingen. De agent werd in oktober van dit jaar tot levenslang veroordeeld.

Sindsdien staat op vrijwel iedere straathoek in de wijk 24 uur per dag politie om geweld te voorkomen.

Inmiddels is het wat rustiger in Athene, maar er zijn nieuwe manifestaties aangekondigd voor de namiddag, zowel van anarchisten als van studenten en parlementariërs.

Rellen Athene