GENEVE - Zes wereldmachten en Iran zijn maandag in het Zwitserse Genève begonnen met gesprekken over het omstreden Iraanse kernprogramma.

Het is voor het eerst sinds de gesprekken ruim een jaar geleden werden afgebroken dat Iran aan de onderhandelingstafel verschijnt.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton leidt de gesprekken tussen Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China, de Verenigde Staten (de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad), Duitsland en Iran.

De islamitische republiek wordt vertegenwoordigd door atoomchef Ali Akbar Salehi.

Nieuwe ronde

Er wordt geen doorbraak verwacht, maar diplomaten zeggen het als een stap voorwaarts te zien als er een akkoord bereikt kan worden over een nieuwe onderhandelingsronde begin volgend jaar.

Westerse landen willen dat Iran stopt met het verrijken van uranium, maar de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zegt dat die wens niet op de agenda staat tijdens de gesprekken. Volgens het Westen werkt Iran in het geheim aan een atoomwapen. Iran stelt alleen vreedzame bedoelingen te hebben.

Sterke positie

Salehi maakte zondag bekend dat Iran ''zelfvoorzienend is geworden in de hele brandstofcyclus'' door uranium uit eigen mijnen te halen en te bewerken, in plaats van bewerkt uranium te importeren zoals voorheen. Dit betekent volgens Salehi dat Iran ''met een sterke positie naar de onderhandelingen kan gaan''.

Ook liet hij alvast weten: ''Onze nucleaire activiteiten zullen doorgaan.''

Isolatie

De Verenigde Staten hebben Iran gewaarschuwd voor meer druk en isolatie als het land doorgaat met het zelf verrijken van uranium. Washington zegt dat alle opties om Iran te laten afzien van een eigen verrijkingsprogramma, nog op tafel liggen, inclusief militaire aanvallen als er geen diplomatieke oplossingen mogelijk is.

Iraanse regeringsfunctionarissen lieten voor de gesprekken weten dat de controverse over de Iraanse nucleaire activiteiten ''opgelost is" en dat problemen moeten worden besproken bij het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA).