WASHINGTON - De ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan komen maandag bijeen om te overleggen over Noord-Korea.

Hillary Clinton en haar ambtgenoten komen in Washington naar verwachting met een verklaring waarin ze het recente optreden van Noord-Korea veroordelen.

Voorafgaand sprak president Barack Obama telefonisch met zijn Chinese collega Hu Jintao. China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, is niet uitgenodigd voor het topoverleg.

'Onaanvaardbaar'

In het telefoongesprek drong Obama er bij China op aan duidelijk te maken dat het handelen van Noord-Korea ''onaanvaardbaar'' is, aldus het Witte Huis. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua riep Hu op tot kalmte.

Eind vorige maand vuurde Noord-Korea tientallen granaten af op het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong, waardoor vier Zuid-Koreanen omkwamen. Zuid-Korea schoot vanaf de militaire basis op het eiland terug met granaten. Of er aan Noord-Koreaanse zijde slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend.

Japan en de VS begonnen vorige week aan een grote militaire oefening, die duurt tot en met 10 december. Om de solidariteit met Zuid-Korea te onderstrepen waren voor het eerst Zuid-Koreaanse officieren uitgenodigd om de oefening te volgen. De Amerikanen hebben net een militaire oefening met Zuid-Korea achter de rug.