BOGOTA - Tientallen woningen in Colombia zijn bedolven onder de modder door een aardverschuiving.

Hulpverleners van het Rode Kruis vrezen voor het leven van zo'n 150 tot tweehonderd personen in Bello, een voorstad van de noordelijke stad Medellín. Lokale autoriteiten gaan uit van maximaal 150 doden. Televisiezender Caracol hield het op minstens 86 vermisten.

Er is een grootschalige reddingsactie op touw gezet. Zo'n 250 reddingswerkers zochten ook na het invallen van de duisternis verwoed verder naar overlevenden. Lokale bewoners hielpen mee met de zoektocht naar vermiste vrienden en familie.

''Tot op heden is er één slachtoffer geborgen'', aldus Freddy Rendón, hoofd van de rampenbestrijdingsdienst. De politie heeft het gebied afgezet, berichtten lokale media.

De reddingsoperatie is niet zonder risico: de modderstroom blijft in beweging. Honderden mensen moesten omliggende woningen uit voorzorg verlaten.

Lunchen

''De aardverschuiving begroef tien woningen, elk met drie verdiepingen'', legde Rendón uit. ''Omdat mensen in Colombia op zondag vaak samen met de familie lunchen, gaan we ervan uit dat er gemiddeld tussen de vijftien en twintig personen in een woning waren.''

Een vrouw die het drama wist te overleven, Fanny Giraldo, liet weten dat vier familieleden van haar zijn verdwenen, net als veel van haar vrienden en buren.

Cesar Uruena van het Rode Kruis meldt dat er tot dusver drie mensen zijn gered. ''We letten vooral op bewegende modder bij het zoeken naar overlevenden.''

Regen

De aardverschuiving is vermoedelijk te wijten aan voortdurende zware regenval. De regio behoort tot de gebieden van Colombia waar jaarlijks de meeste regen valt, hoewel zondag juist de zon had geschenen. Het Zuid-Amerikaanse land is de afgelopen weken getroffen door zware regenval, die zeker 176 levens heeft geëist en 1,5 miljoen mensen dakloos heeft gemaakt.

Aardverschuiving Colombia