ABIDJAN - Laurent Gbagbo, die de overwinning heeft opgeëist bij de presidentsverkiezingen van Ivoorkust, heeft zondag een nieuwe premier aangewezen.

''Gilbert Marie N'gbo Ake is benoemd tot hoofd van de regering'', stond in een presidentieel decreet dat op tv werd voorgelezen.

Het West-Afrikaanse land verkeert in een politieke impasse, omdat twee politici het presidentschap hebben opgeëist.

Het leger steunt de zittende president Gbagbo, maar de internationale gemeenschap vindt dat Alassane Ouattara gewonnen heeft. Gbagbo negeert oproepen van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie om de macht af te staan.

Beide partijen gaan ongestoord verder met hun werkzaamheden. Bondgenoten van Ouattara verklaarden op hun beurt een nieuwe regering te hebben gevormd.

Bemiddelen

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki probeert te bemiddelen. Ouattara riep Mbeki na het spoedoverleg in de grootste stad Abidjan op om te eisen dat Gbagbo opstapt. Mbeki wilde vooralsnog alleen kwijt dat de politieke situatie ''duidelijk zeer ernstig is'' en dat het belangrijk is ''een vreedzame oplossing te vinden''.

Maar sommige mensen vrezen het ergste. Inmiddels zijn zeker driehonderd inwoners van Ivoorkust de grens overgestoken naar het westelijke buurland Liberia. Het gaat vooral om vrouwen, kinderen en ouderen, liet een Liberiaanse functionaris weten.

Ivoorkust raakte verdeeld na een burgeroorlog in 2002/2003 tussen het overwegend islamitische noorden en het voornamelijk christelijke zuiden. De verkiezingen waren bedoeld om het land te herenigen, maar lijken een tegengesteld effect te hebben. Gbagbo was de kandidaat van het zuiden, Ouattara van het noorden.