TIRANA - Door ernstige overstromingen hebben in Albanië al meer dan 11.000 mensen hun woningen moeten verlaten. Zeker 2600 huizen staan compleet onder water, nog eens 7500 panden hebben schade opgelopen.

Dat maakte een woordvoerder van de civiele dienst bekend.

''De situatie is kritiek en er zijn nog regio's in het noorden van Albanië geïsoleerd door de overstromingen'', aldus de zegsman. In sommige dorpen staat het water twee meter hoog.

Stroom uitval

Op veel plaatsen is de stroom uitgevallen. Meer dan 1400 agenten en militairen zijn ingezet om te helpen.

Albanië heeft de NAVO om hulp gevraagd. Het naastgelegen Montenegro, dat ook kampt met watersnood, heeft dat ook gedaan. Turkije en Griekenland hebben inmiddels hulp, onder meer helikopters en medisch personeel, gestuurd naar de Balkan.

Militairen

Daar is sprake van de ergste overstromingen ooit. Meer dan duizend militairen proberen daar mensen te helpen. In Plavnica, nabij hoofdstad Podgorica, moest een nijlpaard uit een privé-dierentuin worden gered omdat het verblijf onder water was gelopen.

Ook in Bosnië moesten duizenden mensen geëvacueerd worden vanwege het wassende water. Zondag kwamen in de noordelijke stad Tuzla drie mensen om het leven doordat hun huis instortte na een aardverschuiving.