MOSKOU - Een van de twee passagiers die zaterdag omkwamen door het vliegtuigongeluk in Moskou, is de broer van president Magomedsalam Magomedov van de Russische deelrepubliek Dagestan.

Dat heeft de Russische luchtvaartinspectie zondag laten weten. In de media wordt erop gezinspeeld dat het ongeluk aan een menselijke fout te wijten is.

Het ongeluk op de luchthaven Domodedovo van de Russische hoofdstad kostte twee inzittenden het leven. Meer dan tachtig personen liepen verwondingen op.

Het toestel, een Toepolev-154 van de luchtvaartmaatschappij Dagestan Airlines, kwam kort na vertrek van de luchthaven Vnoekovo van Moskou in de problemen, toen een aantal motoren uitviel.

De piloot besloot tot een noodlanding op Domodedovo, maar het toestel gleed van de landingsbaan en brak door de ruige ondergrond in stukken.

Ervaren bemanning

Het toestel had 169 mensen aan boord. Tientallen van hen konden op eigen kracht uit het vliegtuig komen. De lichamen van de twee omgekomen passagiers zijn zondag naar Dagestan overgebracht.

Directeur Mirza Omarijov van Dagestan Airlines zei zaterdag voor de Russische televisie dat het toestel uit 1992 dateert en in 2009 was gereviseerd. De bemanning zou zeer ervaren zijn.

Het Belgische voetbalelftal is op 16 november met het verongelukte toestel naar Moskou gereisd voor de oefeninterland tegen Rusland, die in Voronezj, 500 kilometer ten zuiden van Moskou werd gespeeld.

Dichte mist

Wegens de dichte mist moest het toestel naar de Russische hoofdstad uitwijken, voordat de voetballers een dag later naar Voronezj konden reizen. De landing in Moskou verliep niet vlot.

Bovendien hadden de voetballers veel last van de lawaaierige motoren van de Toepolev. De problemen deerden de Rode Duivels niet: zij versloegen de Russen met 2-0.

Vliegtuigongeluk Moskou