HAIFA - De Israëlische brandweer boekt vooruitgang bij het bestrijden van de brand op de Carmelheuvel bij de stad Haifa in het noorden van Israël. Dat heeft brandweercommandant Shimon Romah zondag gezegd, aldus de Israëlische krant Haaretz.

Romah sprak van de beste situatie sinds het uitbreken van de brand donderdag. Hij zei dat op de Carmelheuvel nog op vier plaatsen brand woedt.

De brandweercommandant wilde echter niet te vroeg juichen. Hij zei dat de wind toeneemt en dat de situatie daarom weer kan verslechteren.

De brand heeft tot nu toe aan 42 mensen het leven gekost. Met blusvliegtuigen uit Israël en andere landen wordt geprobeerd het vuur te bedwingen. Ook Palestijnse brandweermannen helpen mee.

Amerikaans blusvliegtuig

In de nacht van zaterdag op zondag voegde een Amerikaans blusvliegtuig, een Boeing 747 supertanker, zich bij de bestrijders van het vuur. Het toestel kan 95.000 liter water en andere vloeistof voor het bestrijden van de vlammen vervoeren.

Ook Australië stuurt vliegtuigen om de brand te bestrijden. De Australische premier Julia Gillard liet zondag weten dat de toestellen binnen 24 uur worden ingezet.

Bosbrand Israël