LONDEN - Groot-Brittannië gaat een Russische vrouw die voor een Britse parlementariër werkte het land uitzetten omdat ze een spionne voor Rusland zou zijn. Dat heeft The Sunday Times gemeld.

De vrouw is aangehouden. Het zou voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog zijn dat iemand die in het Brits parlement werkt, wordt verdacht van spionage voor Rusland.

Volgens de Britse geheime dienst MI5 werkte de 25-jarige Katja Zatoeliveter voor Russische inlichtingendiensten. Door haar werk voor Mike Hancock, een Liberaal Democraat, zou ze voor Moskou waardevolle informatie hebben willen hebben verzamelen.

Hancock zit als lid van het Lagerhuis in een commissie die zich met defensie bezighoudt.

Aantrekkelijke Zatoeliveter

Volgens The Sunday Times had de aantrekkelijke Zatoeliveter met opzet contact gezocht met Hancock. De politicus is 64 en heeft veel belangstelling voor Rusland.

Hancock bevestigde tegenover het persbureau Press Association dat het ministerie van Binnenlandse Zaken Zatoeliveter Groot-Brittannië wil uitzetten. Hij ontkende echter dat zijn medewerkster een spionne is.

Hancock stelde dat Zatoeliveter beroep tegen uitzetting heeft aangetekend. ''Het is nu in handen van haar advocaten'', aldus Hancock.