ABIDJAN - Laurent Gbagbo is zaterdag beëdigd voor een nieuwe ambtstermijn als president van Ivoorkust. De ruzie om de omstreden verkiezingsuitslag in het West-Afrikaanse land gaat ondertussen door.

Volgens de kiescommissie en de VN heeft Alassane Ouattara de gang naar de stembus gewonnen. Boze Ouattara-aanhangers gingen zaterdag in Abidjan, de grootste stad van het land, de straat op.

Zij staken autobanden in brand en wierpen barricades op. Ouattara zelf liet zaterdag weten dat hij zichzelf ''via e-mail'' heeft beëidigd als president.

Premier Guillaume Soro van Ivoorkust liet zaterdag weten dat hij ontslag neemt. Hij erkent oppositieleider Ouattara als president en weigert nog langer te werken onder Gbagbo.

Kiescommissie

Volgens de kiescommissie heeft Ouattara zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen, maar het Constitutioneel Hof, dat bestaat uit aanhangers van Gbagbo, maakte die uitspraak ongedaan.

In Abidjan kwam het in de nacht van vrijdag op zaterdag ook al tot botsingen tussen Gbagbo-aanhangers en Ouattara-aanhangers. Er vielen twee doden toen de politie het vuur opende tijdens de rellen.

VN

De VN en een aantal staten hebben de overwinning van Ouattara erkend. Het Internationaal Monetair Fonds liet zaterdag weten dat het alleen met een door de VN erkende regering zal samenwerken.

De verkiezingen waren onderdeel van een vredesproces. De stembusgang had een eind moeten maken aan de tegenstelling tussen het noorden en het zuiden van het land, die in 2002 en 2003 in een burgeroorlog waren verwikkeld. Ouattara is een noorderling, Gbagbo een zuiderling.