AMSTERDAM - Premier Guillaume Soro van Ivoorkust neemt ontslag. Hij erkent oppositieleider Alassane Ouattara als president en weigert nog langer te werken onder Laurent Gbagbo, de zittende president, zo liet Soro zaterdag weten.

Volgens de kiescommissie heeft Ouattara zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen, maar het Constitutioneel Hof, dat bestaat uit aanhangers van Gbagbo, maakte die uitspraak ongedaan.

Gbagbo is zaterdag beëdigd voor een nieuwe ambtstermijn als president van Ivoorkust, ondanks protest van onder meer de VN, de kiescommissie en de Amerikaanse president Barack Obama.

De ruzie om de omstreden verkiezingsuitslag in het West-Afrikaanse land gaat ondertussen door. Volgens de kiescommissie en de VN heeft Alassane Ouattara de gang naar de stembus gewonnen.

Rellen

Boze Ouattara-aanhangers ginden zaterdag in Abidjan, de grootste stad van het land, de straat op. Zij staken autobanden in brand en wierpen barricades op. Er vielen twee doden toen de politie het vuur opende tijdens de rellen.

Laurent Gbagbo beëdigd