TEHERAN - Iran heeft het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) er zaterdag van beschuldigd spionnen van buitenlandse inlichtingendiensten naar de islamitische republiek te sturen.

Minister Heydar Moslehi van de Inlichtingendiensten legde een verband met het werk van het IAEA en de aanslag die deze week de Iraanse nucleaire wetenschapper Majid Shahriyari het leven kostte.

Iran hervat maandag het overleg met de VN-waakhond over zijn nucleair programma. Het westen verdenkt Teheran ervan dat het in het geheim werkt aan een kernwapen, maar Iran zegt dat het slechts vreedzame bedoelingen heeft.

Moslehi zei dat de spionnen zich bevinden onder de inspecteurs die het IAEA naar Iran stuurt om de nucleaire installaties daar te controleren.

Volgens hem waren de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten, Israël en het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk voor de aanslag op Shahriyari, die maandag door een autobom omkwam.

Straffere lijn

De relatie tussen Iran en het IAEA is slechter geworden, sinds de Japanner Yukiya Amano eind vorig jaar directeur-generaal van de VN-waakhond werd. Hij volgt een straffere lijn tegenover Iran dan zijn voorganger, de Egyptenaar Mohammed el-Baradei.

In zijn eerste rapport over Iran schreef Amano in februari dat zijn organisatie vreest dat Teheran een kernraket ontwikkelt. Iran beschuldigde hem van vooringenomenheid.

De relatie werd er niet beter op, toen Amano Teheran er in juni van beschuldigde dat het sommige inspecteurs dwarsboomde.