AMSTERDAM - Libië en de Verenigde Staten hebben vorig jaar een hooglopende ruzie gekregen over de overdracht van de laatste hoeveelheid hoogverrijkt uranium van Libië.

Het Noord-Afrikaanse land ontmantelt zijn kernwapenprogramma, maar weigerde de laatste voorraad uranium over te dragen, omdat de beloofde verbeterde betrekkingen met Washington zouden uitblijven.

De ruzie duurde een maand en werd uiteindelijk opgelost toen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton haar Libische ambtgenoot telefonisch geruststelde dat de VS vastberaden is de banden met Libië aan te halen.

Na dit telefoontje stemde Libië er in december 2009 mee in dat Rusland zijn laatste voorraad uranium meenam.

Geheim

Het diplomatieke geschil werd geheim gehouden, maar kwam aan het licht door de publicatie van geheime diplomatieke memo's door Wikileaks. De memo's over de ruzie werden deze week door de Libanese krant Al-Akhbar gepubliceerd.

Het incident geeft de onvoorspelbaarheid weer van Libië, dat zijn imago als paria wil afwerpen en de banden met de VS en de rest van de wereld wil aanhalen, maar zo nu en dan toch nog zijn tanden laat zien.

Verdeel-en-heers-tactiek

De memo's tonen tevens aan hoe de VS proberen inzicht te krijgen in de onoverzichtelijke en diffuse Libische politiek. Verschillende memo's speculeren dat de zonen van leider Moammar Gadhafi -Seif al-Islam, Mutassim en Khamis- hun zinnen hebben gezet op de opvolging van hun vader.

"Toenemende rivaliteit tussen de broers is vrijwel onvermijdelijk", staat in een memo uit november 2009. Gadhafi zou geen van zijn zoons naar voren schuiven voor de troonopvolging, maar ieder in gelijke mate behandelen als een verdeel-en-heers-tactiek om te voorkomen dat een van hen de macht grijpt.