WASHINGTON - De Libische leider Muammar Kaddafi heeft vorig jaar ruim 5 kilo zwaar giftig nucleair afval in gammele vaten en nauwelijks beveiligd in Libië laten liggen, omdat hij kwaad was op de Verenigde Staten.

Het materiaal, het restant van het geannuleerde nucleair programma van het Noord-Afrikaanse land, zou in Rusland worden opgeslagen, maar het vrachtvliegtuig dat het naar dat land zou brengen, vertrok op 25 november leeg.

De reden was dat Kaddafi kwaad was op de Amerikaanse autoriteiten, omdat hij tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten enkele maanden eerder zijn tent niet had mogen opslaan in de New-Yorkse wijk Manhattan.

Dat blijkt uit een bericht dat de Amerikaanse ambassade in Tripoli naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington stuurde en dat is gepubliceerd op de klokkenluiderssite WikiLeaks. Dat meldde de krant The New York Times zaterdag.

Onder druk

De Amerikanen hadden Kaddafi onder druk gezet om het afval, dat in zeven vaten was opgeslagen, snel naar Rusland over te brengen.

Pas na wekenlange geheime onderhandelingen tussen Russische en Amerikaanse diplomaten toonde Kaddafi zich bereid het afval beter te bewaken. Kort voor Kerstmis werd het naar Rusland overgebracht.

Verspreiden

In het bericht waarschuwt de ambassade dat de vaten kunnen breken en dat de radioactiviteit zich kan verspreiden, als niet binnen drie maanden een oplossing wordt gevonden. ''Alleen al de zorgen over de veiligheid vereisen dat wij alle onze middelen aanwenden om een tijdige oplossing voor dit probleem te vinden en elke vermelding van de zaak in de pers te voorkomen'', aldus de ambassade.

Kaddafi slaapt tijdens buitenlandse reizen altijd in zijn eigen tent. Hij was in New York voor de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.