RIO DE JANEIRO - Bij de strijd tegen drugsbendes in sloppenwijken in Rio de Janeiro hebben de Braziliaanse politie en militairen in de afgelopen twaalf dagen 118 verdachten van drugscriminaliteit opgepakt. Verder namen de veiligheidstroepen ruim 34 ton drugs en vijfhonderd wapens in beslag.

Dat heeft de politie gemeld, aldus het staatspersbureau Agência Brasil vrijdag. Het grootste deel van de in beslag genomen drugs, 33,8 ton, was marihuana.

Verder is onder meer 314 kilo cocaïne en 54 kilo crack geconfisqueerd.

Eind november begonnen de autoriteiten aan een actie om de sloppenwijken Vila Cruzeiro en Complexo do Alemao te zuiveren van de drugscriminaliteit. Tientallen mensen vonden de dood door schietpartijen over en weer. De meeste slachtoffers zouden drugsdealers zijn.

Extra troepen

De autoriteiten in Rio de Janeiro hebben president Luiz Inácio Lula da Silva gevraagd of de extra veiligheidstroepen voorlopig in het Complexo do Alemao kunnen blijven. De president heeft dat verzoek ingewilligd. De extra troepen blijven zeker tot in 2011.

Door de acties in de sloppenwijken van Rio willen de autoriteiten de stad veiliger maken in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal van 2014 en de Olympische Spelen van 2016. Rio is een van de speelsteden tijdens het WK voetbal. Twee jaar na het belangrijkste voetbaltoernooi is de metropool gastheer van de Olympische Spelen.