ABIDJAN - De legerleider van Ivoorkust, Philippe Mangou, heeft zaterdag zijn steun uitgesproken aan president Laurent Gbagbo die volgens de constitutionele raad in het West-Afrikaanse land zondag is herkozen.

Mangou zei voor de staatstelevisie dat de strijdkrachten bevelen van Gbagbo zullen uitvoeren.

Het verloop van de presidentsverkiezingen heeft in Ivoorkust tot grote verdeeldheid geleid.

Na herhaald uitstel, meldde de kiescommissie donderdag dat Gbagbo de tweede ronde van de presidentsverkiezingen had verloren van zijn uitdager Alassane Ouattara.

Ongeldig

In de avond zette het constitutionele hof van het West-Afrikaanse land een streep door die uitslag. Volgens de rechters was de uitslag ongeldig, omdat die een dag te laat was bekendgemaakt. Daardoor zou alleen het constitutionele hof nog bevoegd zijn. De voorzitter van het hof is een bondgenoot van de president.

Voor de missie van de Verenigde Naties in Ivoorkust blijft Ouattara echter de winnaar. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Amerikaanse president Barack Obama sloten zich daar bij aan.

Macht opgeven

Obama feliciteerde Ouattara en riep Gbagbo op de macht op te geven. Ook EU-buitenlandchef Catherine Ashton feliciteerde Ouattara met zijn verkiezing . Zij drong er bij Gbagbo op aan zich bij zijn nederlaag neer te leggen.

Het lijkt er niet op dat Gbagbo de raad van Obama en Ashton opvolgt. De staatstelevisie meldde dat Gbagbo zaterdag om 13.00 uur (Nederlandse tijd) opnieuw als president wordt beëdigd.

Vredesproces

De verkiezingen waren onderdeel van een vredesproces. De stembusgang had een eind moeten maken aan de tegenstelling tussen het noorden en het zuiden van het land, die in 2002 en 2003 in een burgeroorlog waren verwikkeld.