MADRID - Het hele Spaanse luchtruim met uitzondering van dat boven Andalusië is vrijdagavond gesloten voor alle luchtverkeer. De maatregel volgde op een wilde staking van de luchtverkeersleiders, die massaal zijn weggebleven van het werk.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia heeft alle vluchten van en naar Spanje geschrapt. De maatregel geldt voorlopig tot zondagochtend vijf uur, aldus de luchtvaartmaatschappij zaterdag.

Door de staking is het hele Spaanse luchtruim feitelijk gesloten voor luchtverkeer. Iberia deed een oproep aan alle reizigers naar Spanje niet naar de luchthavens te komen en passagiers die al op vliegvelden zijn naar huis te gaan.

Tevens dringt de luchtvaartmaatschappij er bij klanten op aan vluchtinformatie online te volgen en niet te bellen om te voorkomen dat de telefoonlijnen overbelast raken.

Ryanair

Ook de Ierse prijsvechter Ryanair liet zaterdag weten alle vluchten op Spanje te schrappen. Ryanair komt zaterdagavond op zijn website met een update van de situatie.

Door de staking hebben volgens de Spaanse luchtvaartautoriteit AENA al zeker 330.000 mensen hun vlucht aan de neus voorbij zien gaan, aldus de Spaanse krant El País zaterdag.

De Spaanse luchtverkeersleiders liggen al maanden met AENA overhoop over hun salarissen en werkomstandigheden.

Leger

Velen legden vrijdag het werk neer, waarna de regering van premier José Luis Rodríguez Zapatero het leger inzette op de controletorens op de vliegvelden. De militairen gingen onder meer aan de slag op de luchthavens van Madrid, Sevilla, Barcelona en de Canarische Eilanden.

Door het uitroepen van de noodtoestand kan de regering de stakende verkeersleiders verplichten weer aan het werk te gaan. ''Wie dat niet doet, kan voor de rechter worden gebracht en worden beschuldigd van een delict'', aldus minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Pérez Rubalcaba. Volgens de minister kunnen celstraffen het gevolg zijn.

Schiphol

De wilde staking in Spanje trof vrijdag ook reizigers die vanuit Nederland naar Spanje wilden vliegen. Volgens een woordvoerster van Schiphol waren tussen 1200 en 1300 reizigers gedupeerd, doordat hun vlucht naar Spanje niet doorging. De reizigers zijn door de luchtvaartmaatschappijen ondergebracht in hotels in de omgeving.

Vanaf Schiphol zijn zaterdag enkele vluchten geschrapt richting Spanje in verband met de staking van de verkeersleiders. Het ging om vluchten naar Barcelona en Madrid

Onzeker

''De situatie is daar heel onzeker", zei zaterdag een woordvoerster van de luchthaven. Ze adviseerde teletekst goed in de gaten te houden. ''Ook de website van Schiphol geeft informatie, maar in veel gevallen nemen ook luchtvaartmaatschappijen contact op passagiers'', zei ze.

Luchtruim dicht