AMSTERDAM - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi ontkende vrijdag dat hij profiteert van nauwe banden met Moskou, zoals beschreven in geheime documenten die Wikileaks lekte.

Berlusconi zei vrijdag, terwijl hij op bezoek was in Rusland, dat beide leiders slechts de belangen van het volk voor ogen hebben.

Uit gelekte memo's van de Amerikaanse ambassade in Rome komt het beeld naar voren van een zeer nauwe band tussen Berlusconi en premier Vladimir Poetin.

Ontmoetingen tussen Berlusconi en Poetin gaan altijd vergezeld van de uitwisseling van zeer gulle giften en Berlusconi en zijn bondgenoten zouden persoonlijk profiteren van de grote energiecontracten die Italië met Rusland sloot.

Smaak

Berlusconi verwierp de aantijgingen en zei 'dat persoonlijke belangen nooit een rol hebben gespeeld. We werken alleen samen om de belangen van onze landen te behartigen'.

De meest kritische documenten van de ambassade stellen dat Berlusconi voornamelijk fungeert als Europese spreekbuis voor Poetin.

"Zijn grootste wens is om goed in de smaak te blijven vallen bij Poetin en hij heeft geregeld meningen en verklaringen geuit die rechtstreeks van Poetin kwamen", aldus een van de communiqués.

Bewonderen

Volgens de documenten heeft dat met name te maken met de Italiaanse afhankelijkheid van Russisch gas.

"In de relatie met Rusland is energie het belangrijkste onderwerp en de wens een stabiele energietoevoer vanuit Rusland te hebben, dwingt Italië er geregeld toe compromissen te sluiten als het gaat om bijvoorbeeld veiligheid en politiek."

Volgens de berichten bewondert Berlusconi verder 'de mannelijke, besluitvaardige en autoritaire wijze van regeren van Poetin, die -zo vindt hij- aansluit bij die van hem'.