BAGRAM - De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag onaangekondigd vier uur in Afghanistan doorgebracht.

Obama vertelde juichende Amerikaanse militairen dat zij bezig zijn de oorlog tegen de Taliban te winnen, maar dat er ''moeilijke dagen'' in het verschiet liggen.

''Jullie halen je doelen. Jullie zullen slagen in jullie missie'', zei Obama de groep van 3800 manschappen in de legerbasis Bagram. ''We zeiden dat we het momentum van de Taliban gingen breken. Dat doen jullie nu.''

Obama gaf vijf gewonde militairen een onderscheiding Purple Hart. Hij sprak ook met een peloton dat zes leden had verloren bij een aanval: ''Ik hoef jullie niet te vertellen dat dit een moeilijk gevecht is.''

Telefoon

Het staatshoofd heeft telefonisch overleg gevoerd met zijn Afghaanse collega Hamid Karzai en met hooggeplaatste Amerikaanse adviseurs om te bekijken of zijn oorlogsstrategie werkt.

De bedoeling was dat Obama rechtstreeks met Karzai zou spreken, maar wegens slecht weer kon het vliegtuig waarin hij zat, niet landen in de hoofdstad Kabul.

In plaats daarvan arriveerde de Amerikaanse delegatie op de militaire luchthaven Bagram, circa 60 kilometer ten noorden van Kabul. Om veiligheidsredenen was het bezoek niet van te voren bekendgemaakt.

Vakantie

Obama sprak verder met generaal David Petraeus, hoofd van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, en de Amerikaanse ambassadeur Karl Eikenberry.

De Amerikaanse regering werkt aan een herziening van de oorlogsstrategie in Afghanistan, die klaar moet zijn voor Obama eind december met vakantie gaat.

Volgens de functionaris maken de VS in de week van 13 december de herziening bekend. Ongeveer 100.000 Amerikaanse militairen vechten in Afghanistan tegen opstandelingen.

Wikileaks

Het bezoek komt te midden van de publicatie door onthullingssite WikiLeaks van pijnlijke Amerikaanse evaluaties van Karzai.

Amerikaanse functionarissen beoordeelden Karzai als een extreem zwakke leider. Zijn broer Ahmed Wali Karzai, voorzitter van de provinciale raad van Kandahar, bestempelden ze als een corrupte drugsbaron.