AMSTERDAM – Julian Assange, oprichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks, zal een bestand met daarin alle 250.000 geheime documenten verspreiden zodra hij wordt opgepakt.

Dat heeft de oprichter vrijdag laten weten.

Via bijvoorbeeld downloadwebsite The Pirate Bay is een bestand van 1,4 GB te downloaden met daarin naar verluidt alle ongecensureerde documenten die Wikileaks wil verspreiden.

Nu worden de documenten in verschillende delen gepubliceerd en zijn namen van bijvoorbeeld geheim agenten gecensureerd.

Arrestatiebevel

De arrestatie van Assange komt steeds dichterbij nu het Zweedse Hof het internationale arrestatiebevel van Interpol heeft goedgekeurd. Assange wordt verdacht van onder meer verkrachting. Zelf houdt hij het op seks met wederzijdse instemming.

Nu het arrestatiebevel is goedgekeurd kan de Britse politie de jacht op de oprichter van Wikileaks openen. Uit Groot-Brittannië kwam eerder kritiek op de aanklacht omdat er fouten zouden zijn gemaakt. De aanklacht is nu aangepast en de Britse politie zou volgens media weten waar Assange zich bevindt.

De 39-jarige Australiër gaf de politie zijn contactgegevens toen hij in oktober in Groot-Brittannië aankwam.

Bestand vergrendeld

Het bestand genaamd Wikileaks_insurance is nu nog vergrendeld en kan dus wel gedownload, maar niet geopend worden. Zodra Assange wordt opgepakt, zou deze vergrendeling worden opgeheven.