PEKING - De Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei mag China niet uit. Hij werd tegengehouden op het vliegveld van Peking, toen hij wilde vertrekken naar Zuid-Korea.

Volgens de dissident heeft het reisverbod te maken met de op handen zijnde uitreiking van de Nobelprijs, die is toegekend aan dissident Liu Xiaobo.

''Ze zeiden dat het verlaten van het land de nationale veiligheid in gevaar zou brengen'', aldus Ai, die bekend is van het ontwerpen van het zogeheten 'Vogelnest', een Olympisch stadion in Peking.

Nobelprijs

''Ik denk dat er een direct verband is met de uitreiking van de Nobelprijs volgende week. De Chinese overheid is daar erg boos over.''

Ai raakte recent in de clinch met de regering omdat deze zijn studio in Shanghai wil slopen. Ook maakte hij zich sterk voor mensen die zijn getroffen door de aardbeving in de provincie Sichuan in 2008.

Prijsuitreiking

De kunstenaar kreeg vorige maand enkele dagen huisarrest. Sinds bekend is dat Liu dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede ontvangt, zijn in China al rond de honderd dissidenten opgepakt of onder huisarrest geplaatst. Ook Liu's vrouw mag haar woning niet verlaten.

Liu kan zijn prijs niet zelf ophalen in Noorwegen, omdat hij in China in de gevangenis zit. Hij heeft in 2009 een celstraf van elf jaar gekregen voor ''ondermijning van de staat''.

Liu is medeauteur van de petitie Charta '08, waarin wordt gepleit voor politieke hervormingen in China. Het is tevens onwaarschijnlijk dat zijn familieleden toestemming krijgen om het land te verlaten.

De feestelijke ceremonie op 10 december zal wel doorgaan, maakte het Nobelcomité eerder bekend. Het is voor het eerst dat de prijs niet zal worden uitgereikt. Het is wel eerder voorgekomen dat familie de prijs kwam ophalen.