AMSTERDAM - Een actie van een zwaarbewapende legermacht en luchtbombardementen op kampen van militanten in de Nigerdelta in het zuiden van Nigeria hebben volgens een activist in het gebied aan 150 mensen het leven gekost.

Bij de actie die woensdag begon werden woningen vernield, burgers vermoord en vrouwen verkracht, zegt Oghebejabor Ikim, landelijk coördinator van het Forum voor Gerechtigheid en Verdediging van Mensenrechten.

De aanval vond plaats in en rond het dorp Ayakoromo in de deelstaat Delta, waar het leger jacht maakt op een militantenleider genaamd John Togo.

Moordpartij

In Ayakoromo en omliggende dorpen zijn geen militanten, zei Ikim. "Ik kan het beschrijven als een moordpartij tegen onschuldige burgers."

Een legerwoordvoerder bevestigde dat er een operatie gaande is, maar wilde verder geen bijzonderheden geven.

Oliewinning

De Nigerdelta is het belangrijkste oliewinningsgebied in Nigeria. De regering bood militanten in het gebied enkele jaren geleden amnestie aan, waar sommige groepen op in zijn gegaan en later op zijn teruggekomen.

Sinds een autobomaanslag in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja op 1 oktober treedt de regering hard op tegen de militanten. President Goodluck Jonathan, die zelf uit het zuiden afkomstig is, wil voor de verkiezingen volgend jaar met de militanten afrekenen.