PORT-AU-PRINCE - Zeker vijftien mensen zijn in twee weken tijd gelyncht in de zuidwestelijke Haïtiaanse provincie Grand'Anse op verdenking van het verspreiden van cholera met zwarte magie.

Dat meldden Amerikaanse media vrijdag.

In bijna zes weken tijd zijn meer dan 1800 mensen overleden aan cholera en meer dan 84.000 mensen zijn besmet.

Magisch poeder

Het eerste geval van cholera in het dunbevolkte Grand'Anse werd vorige week pas geconstateerd. Daarop ontstonden geruchten dat voodoo-priesters met magisch poeder de ziekte verspreiden, waarop een heksenjacht ontstond.

Voodoo komt veel voor in Haïti, vooral op het platteland, en bevat elementen uit Afrikaanse religies en de Rooms-Katholieke Kerk.

In een reactie op de moorden heeft de regering erop gehamerd, dat cholera een bacterie is waar je je alleen tegen kunt beschermen door op de hygiëne te letten.

VN-soldaten

Vanwege verwarring over hoe de ziekte zich verspreidt zijn ook al behandelcentra voor cholerapatiënten aangevallen. Eerder werden vredesmilitairen aangevallen, omdat geruchten gingen dat Nepalese VN-soldaten de ziekte meegebracht hadden.

Cholera wordt veroorzaakt door contact met vervuild water. Honderdduizenden mensen leven sinds de aardbeving in januari nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden in tenten.