PORT-AU-PRINCE - De Verenigde Naties vertrekken uit Haïti als de huidige regering van het Caribische land de uitslag van de verkiezingen van afgelopen zondag niet accepteert.

Dat heeft Edmond Mulet, het hoofd van de VN-missie in Haïti (Minustah) donderdag gezegd.

''Als de voorlopige kiescommissie het besluit van de bevolking respecteert en erkent, zullen er geen problemen zijn en zal de internationale gemeenschap zich verplichten tot het helpen van de nieuwe regering die voor een enorme uitdaging staat'', zei Mulet.

Maar tegelijk waarschuwde hij dat het land internationale steun zal verliezen als de wens van de bevolking niet wordt gerespecteerd.

Nieuwe president

Haïti ging zondag naar de stembus om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. Ook stond een deel van de senaatszetels op het spel. Twaalf van de achttien presidentskandidaten hadden opgeroepen de stembusgang ongeldig te verklaren wegens wijdverbreide fraude van de regerende partij.

Het huidige staatshoofd René Préval kan volgens de grondwet na twee termijnen niet worden herkozen. Daarom schoof het kamp van Préval Jude Célestin naar voren als kandidaat voor het presidentschap.

Tweede ronde

De voorlopige uitslagen van de verkiezingen worden dinsdag verwacht. Als blijkt dat geen van de presidentskandidaten zondag meer dan 50 procent van de stemmen heeft gehaald, volgt in januari een tweede ronde.

Door de onduidelijkheid over de verkiezingsuitslag is het al dagenlang onrustig in Haïti. Donderdag liepen circa tweeduizend betogers door de hoofdstad Port-au-Prince. Ze eisten dat de eerste ronde wordt overgedaan.