ABIDJAN - Het leger van Ivoorkust heeft alle grenzen gesloten voor personen en goederen. Militairen hebben dat gemeld op de staatstelevisie.

In het Afrikaanse land, een van 's werelds grootste cacaoproducenten, heerst grote chaos door een omstreden verkiezingsuitslag.

Na herhaald uitstel, meldde de kiescommissie donderdag dat president Laurent Gbagbo de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zondag had verloren.

In de avond zette het constitutionele hof van het West-Afrikaanse land een streep door die uitslag. Volgens de rechters was de uitslag ongeldig, omdat die een dag te laat was bekendgemaakt.

Daardoor zou alleen het constitutionele hof nog bevoegd zijn. De voorzitter van het hof is een bondgenoot van de president.

Verkiezingsfraude

De spanningen rond de bekendmaking van de verkiezingsuitslag in Ivoorkust waren hoog opgelopen. Ooggetuigen meldden dat er zeker acht mensen om het leven zijn gekomen door geweld in Abidjan, de grootste stad van het land. Geruchten over grootschalige verkiezingsfraude doen de ronde.

President Gbagbo verdenkt zijn uitdager Alassane Ouattara van verkiezingsfraude in zijn bolwerken in het noorden. Daarom had hij de constitutionele raad gevraagd enkele lokale uitslagen in het noorden nietig te laten verklaren.

De rechters hebben daar nog niet over beslist. Als in het noorden veel stemmen ongeldig wordt verklaard, zou de zittende president de verkiezing wellicht toch nog winnen.

Vredesproces

Ouattara op zijn beurt maakte bekend dat hij nu aan de slag wil met de vorming van een regering van nationale eenheid.

De verkiezingen zijn onderdeel van een vredesproces, dat een eind moet maken aan de tegenstelling tussen het noorden en het zuiden van het land, die in 2002/03 een burgeroorlog uitvochten. De verkiezing, die vijf jaar was uitgesteld, had het land juist moeten herenigen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Ivoorkust gedreigd met ''gepaste maatregelen''. De organisatie doelt daarmee op sancties tegen degenen die de verkiezingen verstoren.