WASHINGTON - Medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Moskou hebben geen hoge pet op van de Russische premier Vladimir Poetin. In berichten aan Washington noemen ze de Russische leider meedogenloos, cynisch en corrupt.

Dat heeft The New York Times woensdag gemeld op basis van geheime Amerikaanse overheidsdocumenten die door de klokkenluiderssite WikiLeaks zijn gepubliceerd.

In de stukken schrijft de Amerikaanse ambassade in Moskou begin 2009 over de arbeidsethiek van Poetin. Die zou te wensen overlaten. De premier zou vaak niet in zijn kantoor komen opdagen. Ook zou Poetin gepikeerd zijn door de werkdruk waarmee hij te maken heeft.

Laster

In een interview met de nieuwszender CNN eerder woensdag haalde Poetin hard uit naar de Verenigde Staten in verband met de WikiLeaks-affaire. Hij omschreef een uitgelekt bericht van de Amerikaanse ambassade in Moskou uit 2008 als ''laster'' tegenover de Russische president Dmitri Medvedev.

In het betreffende document, dat was gericht aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in de VS, stond dat Medvedev zich tot Poetin verhoudt als hulpje Robin tot stripheld Batman. In de vertrouwelijke berichten werd Rusland ''praktisch een maffiastaat'' genoemd.

Criminelen

De Britse krant The Guardian bericht in de donderdageditie gedetailleerd over de banden die hoge Russische functionarissen met criminelen zouden hebben.

De beschuldigingen komen onder meer van de Spaanse aanklager José Grinda, zo blijkt uit door WikiLeaks gelekte documenten. Grinda heeft tien jaar onderzoek gedaan naar de activiteiten van de Russische maffia in Spanje.

Maffia

In een bijeenkomst in januari dit jaar met Amerikaanse diplomaten stelde Grinda dat ''Rusland een virtuele maffiastaat is'', waarin het niet mogelijk is onderscheid te maken tussen activiteiten van de Russische staat en de georganiseerde misdaad. Volgens Grinda werkten verschillende politieke partijen nauw samen met de maffia.

Hij beschuldigde medewerkers van inlichtingendiensten van het organiseren van wapenleveranties aan Koerdische rebellen. Het doel zou het destabiliseren van Turkije zijn geweest.

In een bericht van de Amerikaanse ambassade komt de onbeantwoorde vraag aan bod in hoeverre Poetin banden met de maffia heeft en of hij de activiteiten van de georganiseerde misdaad controleert.