AMSTERDAM - Een ruimtebasis op Curaçao moet een soort ‘Disney World for Space’ worden. Daarmee zou volgens medeinitiatiefnemer Curaçao Airport Holding de toekomst van het eiland zeker gesteld worden.

In een interview met Idealize.nl zet directeur Maurice Adriaens van CAH zijn plannen uiteen. Eerder deze maand werd bekend dat luchtvaartmaatschappij KLM zijn steun geeft aan het plan om op de plaatselijke luchthaven Hato, waarvan CAH eigenaar is, een basis op de te richten voor privéruimtevluchten.

“De bedoeling is dat hier een soort van ‘Disney World for Space’ ontstaat. Er is een groep Amerikaanse investeerders die zo’n project graag voor ons op poten wil zetten”, aldus Adriaens. “Wij hebben veel verwachtingen van zo’n park. Kijk bijvoorbeeld wat voor potentie Houston toont: er zijn al honderden ruimtevluchten gedaan en telkens worden lanceringen weer massaal bezocht. Ruimtevaart kan een groot publiek aantrekken.”

Branson

Volgens Adriaens heeft het project voordelen boven een vergelijkbaar initiatief van de excentrieke Virgin-eigenaar Richard Branson. De Curaçaose basis zou goedkopere ruimtevluchten kunnen aanbieden, en heeft bovendien een aantrekkelijkere locatie.

“Je kunt natuurlijk als Branson middenin een woestijn een basis bouwen, maar dan kun je het publiek niet meer dan zandbergen bieden. Curaçao heeft ook strand, diepzee en aantrekkelijke buureilanden.”

Ontwikkeling

Volgens adviseur Simon Kloppenburg biedt het plan ook kansen voor de ontwikkeling van het eiland, dat sinds kort een onafhankelijk land is binnen het Koninkrijk. “Je brengt iets naar de Curaçaose jeugd waar ze alleen maar van kunnen dromen. Als ze voor een schoolproject iets in de ruimte uit willen testen, dan hebben ze de volgende dag al resultaat”, voorspelt Kloppenburg.

“Universiteiten zullen gaan nadenken over het vestigen van een plaatselijke faculteit Space Technology. En er komen high-techbedrijven, ook uit de ecosector, die satellieten willen lanceren en onderzoek doen.”