TOKIO - De Japanse politie heeft opnieuw een succes geboekt in de strijd tegen de Japanse maffia, de yakuza.

De nummer drie van het grootste en machtigste Japanse misdaadsyndicaat, de Yamaguchi-gumi, werd woensdag gearresteerd in de West-Japanse stad Osaka. Dat meldden Japanse media.

Twee weken geleden werd de nummer twee van de Yamaguchi-gumi opgepakt. De leider van het syndicaat, dat ongeveer 50.000 leden heeft, Kenichi Shinoda, zit vast en komt in april volgend jaar na vijf jaar vrij.

Openbare leven

De leden van de Yamaguchi-gumi maken volgens schattingen ongeveer 45 procent uit van het totaal van de uit meer dan 86.000 leden bestaande Yakuza. De Japanse maffia opereert zowel in de onderwereld als in het openbare leven.

Yakuzaclubs- en hoofdkwartieren zijn duidelijk gemarkeerd met emblemen en uithangborden met de naam van de bende. Yakuzaleden zijn zwaar getatoeëerd.

De Yamaguchi-gumi is voor de Tweede Wereldoorlog ontstaan uit een ongedisciplineerde groep leden van de vakbond voor havenarbeiders in Kobe. Het misdaadsyndicaat opereert in heel Japan, maar ook in andere delen van Azië en in de Verenigde Staten.